2019/12/4のセミナーのお知らせ(早川研)

2019/12/4(水)13:00~14:00に国立アマゾン研究所のGabriele Bernardoさんをお招きしてセミナーを行います。ご参加歓迎ですので、ご興味のある方はぜひお問い合わせください。(https://noah.ees.hokudai.ac.jp/hayakawa/index.html)

【話題提供】
Gabriele Bernardo(国立アマゾン研究所・院生)

【タイトル】
Environmental gradients as drivers of the phylogenetic and functional diversity of non-flying small mammals assemblies in the Amazon Basin

【要旨】
The non-flying small mammal community is composed of marsupials and small rodents and its structure may be influenced by ecological and historical factors. We evaluated the phylogenetic and functional structure of the small mammals assemblies. We also evaluated whether functional dispersion and species turnover (taxonomic and phylogenetic) of these assemblies respond to environmental variables. The phylogenetic structure of the assemblies was more dispersed than expected by chance. There was little variation in functional diversity, with most assemblies being more dispersed than expected by chance. Functional dispersion responded to the mean temperature of the warmest quarter, apparently a result of temperature effects on the physiological performance of animals; it also responded to precipitation in the wettest quarter, associated with food availability. Species turnover responded to the following environmental variables: sum of soil bases, temperature and productivity. The compositional component of species substitution responded to the sum of soil bases, precipitation and geographic distance, while the phylogenetic component responded to the sum of soil bases and productivity. In general, the results suggest a greater weight for species turnover of the phylogenetic relationships between species not shared between the assemblies, as compared with the taxonomic composition of shared species. The community of non-flying small mammals in the Amazon is not random but rather reflects evolutionary history and the diversification of the different taxonomic groups in the environment.